"Beni Türk hekimlerine emanet ediniz."

Aşınız DUT'sun

Ayaş Belediye Başkanlığı tarafından düzenlenen Dut Festivali'nde halkımız ile bir arada olarak aşı ile önlenebilen hastalıklar hakkında bilgilendirme yapma fırsatı bulduğumuz için çok mutluyuz, bize bu fırsatı verdiği için Ayaş Belediye Başkanımız Burhan Demirbaş'a ve festival düzenleme komitesine teşekkür ederim.


Aşı, insanları hastalıklardan ve hastalıkların neden olduğu sonuçlardan koruyabilmek için sağlam ve risk altındaki kişilere uygulanır.


Dünya yıllar içinde birçok salgın hastalıkla karşılaşmış ve bu hastalıklar ölümlere ya da sekellere, sakatlıklara yol açmıştır.  Aşılanarak bağışıklık kazanan bireylerin oluşturduğu toplumlarda hastalıklar azalır, salgınlar görünmez hale gelir. Örneğin, pek çok kişinin ölümüne yol açan çiçek hastalığı, 1966’da Dünya Sağlık Örgütü’nün başlattığı aşılama kampanyası sonucu görünmez olmuş, hatta çiçek aşısı bugün zorunlu aşı programından çıkarılmıştır. Çiçek hastalığı salgınına karşın tüm dünyanın kazanmış olduğu bu zafer, aşının başarısıdır. 


Yine çok önemli bir çocukluk çağı bulaşıcı hastalığı olan çocuk felci yani Poliomyelit hastalığına karşı dünya genelinde yaygın aşılama çalışmaları yapılmış ve hastalık yok edilme aşamasına gelmiştir. Ülkemizde ise 1998’den beri çocuk felci vakası görülmemiştir. 


1994 yılında başlatılan bir program ile Nisan 2009’dan bu yana Türkiye yenidoğan tetanozu hiç görülmemiştir.


Aşılamayı genel olarak çocukluk çağı ve erişkinlik olarak incelersek: çocukluk çağında, geçmişte büyük hasarlar vermiş 13 hastalık için geliştirilmiş aşılar Ulusal aşı takvimimizde yer almakta ve uygulamaktadır. Bunlar hepatit B, verem, difteri, boğmaca, tetanoz, Poliomiyelit, h. influenza tip b, pnömokok, hepatit A, kızamık, kızamıkçık, kabakulak ve suçiçeği aşılarıdır. Aşılama takvimini tamamlayan bir çocuk; difteri, boğmaca, tetanoz, çocuk felci, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, suçiçeği ve aşı ile önlenebilen hastalıklarla oluşan karaciğer iltihabı, karaciğer yetmezliği, siroz ve karaciğer kanserinden, yaygın verem hastalığından, menenjitten,  zatürreden, orta kulak iltihabından ve tüm bu hastalıklar sonucu oluşabilecek engelli olmaktan, ölümlerden korunmaktadır. Bu aşılar sağlık bakanlığı tarafından ücretsiz olarak aile hekimliklerinde yapılmaktadır. 
Covid-19 aşılamasında olduğu gibi aşı ile hastalıklardan korunma sadece bebekler ve  çocuklar için söz konusu değildir. Başta zatürre, grip olmak üzere aşı birçok hastalığa karşı korunmada yetişkinler içinde önemlidir.


Erişkinlerde aşılamada İnfluenza, pnömokok, koronavirüs, Tetanoz, Varisella, HPV, zona, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, Meningokok, hepatit a ve hepatit b önerilmektedir. Aşılar sayesinde risk grubundaki kişiler, bu hastalıklardan ve etkilerinden korunmaktadır. 


Unutulmamalıdır ki Aşılama ebeveynlerin bir sorumluluğudur ve çocukların ise hakkıdır.


Ayaş'a özel hazırlanmış sloganımızda olduğu gibi "Aşınız DUT'sun"  diyorum.Nice güzel sosyal etkinliklerde buluşmak dileğiyle.


Uzm. Dr. Ekrem BAŞARA
Ankara Aile Hekimliği Derneği Yönetim Kurulu Başkanı