"Beni Türk hekimlerine emanet ediniz."

DEJAVU..!

2 Şubat 2016

MESAİ SONRASI FAZLA  ÇALIŞMA UYGULAMASI ÇÖZÜM DEĞİL..!

Bu mesai sonrası fazla çalışma uygulaması konusunda İngiltere Bristol’de aile hekimi olarak çalışmakta olan ve “Demans ile Yaşamın İlk Adımları (First Steps to Living with Dementia)” isimli kitabın yazarı olan Simon Atkins yorum yaptı. Atkins, bu uygulamanın çözüm olmadığını, çünkü daha önce buna benzer uygulamaların denendiğini, ancak fayda sağlamadığını vurguladı.

David Cameron’un haftada yedi gün, günde 12 saat genel pratisyen ofislerini açık tutacağını belirten konuşmasını dinlediğinde adeta bir “deja vu” hissine kapıldığını belirten Atkins, İşçi Partisinin 2008 yılında Bristol’deki genel pratisyen ofislerinin çalışma saatlerini arttıran bir planı uygulamaya koyduğunu hatırlattı.

O dönemde yoğun çalışma saatleri nedeni ile randevu almakta zorlanan hastalar için ofislerini sabah 07.30’da açıp 19.00’a kadar muayenelerini sürdürdüklerini, ayrıca cumartesi günleri de hasta muayene ettiklerini belirtti. Ancak bu uygulamanın hastalar tarafından etkili olarak kullanılmadığını, özellikle cumartesi günleri hastaların üçte biri kadar talep olduğunu ve talep bu kadar azken ofislerin açılmasının gereksiz bulunduğunu hatırlattı.

O dönemde hekim olarak ofiste boş zaman yakalamış olmayı evraklarını düzenlemek için güzel bir fırsat olarak değerlendirdiğini belirten Atkins, ofisin diğer çalışanları için ise cumartesi boş olarak ofiste oturmanın gereksiz ve sıkıcı olduğunu, bu yüzden de uygulamanın üç yıl denendikten sonra sonlandırıldığını söyledi.

Bu başarısız uygulamanın tekrar gündeme getirilmesinin tamamen politik olduğunu belirten Atkins, Cameron ve Osborne’un pratisyen hekimleri günah keçisi ilan etmek yerine, dolup taşan hastane sistemine çözüm üretmek için yaratıcı sorumluluklar almaları gerektiğini belirtti.

Politikacıların genel pratisyen ofislerinin birleşerek bir çalışma şeması oluşturması ve iş akışını paylaşması fikrini uygulanamaz bulduğunu belirten Atkins, her hastanın kendi doktoruna görünmek isteyeceğine vurgu yaptı.

Bazı meslektaşlarının golf oynamak veya parkta kuğuların arasında gezinmek yerine bu pilot uygulamaya destek vermeye gönüllü olabileceğini, ancak kendisinin bir genel pratisyen olarak zaten uzun saatler boyunca çalıştığını belirten Atkins, sadece hasta görmenin değil, aynı zamanda sigortaların evrak işlerinin de zaman aldığını vurguladı.

Hükümetin bu uygulamasına destek vermek ve daha fazla çalışmak için fiziksel ve zihinsel olarak bir istek duymadığını belirten Atkins, ayrıca hükümetin İngiltere’de hastalıkların artış nedenleri ve sağlık sisteminin kalitesinin arttırılması üzerine kafa yorması gerektiğini, pratisyenlerin 7/24 bile çalışsalar mevcut sosyal ve ekonomik politikalar üzerine pek etkili olamayacaklarını söyledi.

Son yapılan “Pratisyen Hekim Çalışma Hayatı Anketi” sonuçlarına göre meslektaşlarının mutsuz, çalışma saatlerinin uzun ve stres düzeylerinin artmış bulunduğunun altını çizen Atkins, bu durumda pratisyen hekimlerin Cameron için pilotluk yapmak yerine, uçaktan atlama koltuğunun ipine ulaşmaya çalışmalarının daha olası olduğunu söyledi.